ßßß Cookit - przepis na Gnocchi fusion

Gnocchi fusion

nazwa

Wykonanie

Rodzajów przyrządzania i podawania gnocchi jest wiele, tyle ile regionów Włoch. Tym razem poddam Wam przepis na klasyczne gnocchi włoskie z ziemniaków w wersji fusion czyli herbaciane gnocchi z zieloną herbatą Matcha . Eksperyment, które wyszedł mi dobrze. Delikatne i ujmujące w smaku.
Z tym super prostym przepisem przygotowanie gnocchi w domu jest banalne.
Składniki:
700 gr ziemniaków w łupinach
150 gr m ą ki
2 ł y żki herbaty zielonej Matcha
6 listk ó w sza ł wi
mas ł o
s ó l i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy w łupinach ziemniaki aż staną się miękkie. Obieramy i przepuszczamy przez maszynkę. Ja obieram gorące, a pozniej odstawiam by wystygły, bo inaczej potrzebują więcej mąki do wyrabiania, co powoduje że stają się twardsze.
D odajemy mąkę i zielon ą herbatę energicznie mieszając aż ziemniaki nabiorą równomiernego koloru.
Gdy powstanie luźne ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto musi być wilgotne w dotyku, ale uwaga: nie może być klejące – jeżeli się klei można dosypać więcej mąki. Rolujemy dłońmi ciasto na gnocchi na wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki.
Wrzucamy gnocchi na osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem.
Tak przygotowane gnocchi poddałam z sosem z masła i szałwią.
Smacznego!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/02/gnocchi-fusion.html