Wykonanie
Rodzajów przyrządzania i podawania gnocchi jest wiele, tyle ile regionów Włoch. Tym razem poddam Wam przepis na klasyczne gnocchi włoskie z
ziemniaków w wersji fusion czyli herbaciane gnocchi z zieloną
herbatą Matcha . Eksperyment, które wyszedł mi dobrze. Delikatne i ujmujące w smaku.Z tym super prostym przepisem przygotowanie gnocchi w domu jest
banalne.

Składniki:700 gr
ziemniaków w łupinach150 gr m ą ki2 ł y żki
herbaty zielonej Matcha6 listk ó w sza ł wimas ł os ó l i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Gotujemy w łupinach
ziemniaki aż staną się miękkie. Obieramy i przepuszczamy przez maszynkę. Ja obieram gorące, a pozniej odstawiam by wystygły, bo inaczej potrzebują więcej
mąki do wyrabiania, co powoduje że stają się twardsze.

D odajemy
mąkę i zielon ą
herbatę energicznie mieszając aż
ziemniaki nabiorą równomiernego koloru.


Gdy powstanie luźne ciasto przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto musi być wilgotne w dotyku, ale uwaga: nie może być klejące – jeżeli się klei można dosypać więcej
mąki. Rolujemy dłońmi ciasto na gnocchi na wałeczki o średnicy około 1,5 - 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki.

Wrzucamy gnocchi na osoloną
wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy cedzakiem.Tak przygotowane gnocchi poddałam z sosem z
masła i
szałwią.


Smacznego!