Wykonanie
Focaccia to rodzaj włoskiego,
drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją.Można przygotować samą focaccię, bez żadnych dodatków lub też dodać ulubione składniki, np.
suszone pomidory lub świeże
pomidorki cherry. Ja tym razem miałam ochotę na
kozi ser.Do focacci świetnie nadaje się
mąka pszenna przeznaczona na pizzę. Można użyć
mąki semoliny, pół na pół ze zwykłą
mąką lub
mąką chlebową, albo w całości
mąki zwykłej (uniwersalnej).

Składniki:Focaccia:550 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru30 g świeżych
drożdży lub 2 opakowania (14 g) instant2 łyżki
oliwy extra vergine300 ml
wodyWierzch:2 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki liści
rozmarynu4
szalotki150 g
sera koziego2 łyżki
orzeszków piniowychPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy
cukier, zalewamy połową
wody.Odstawiamy na 10 minut, aż sie spienią.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba.Wsypujemy do maszynki
mąkę i
sól, dodajemy
drożdże,
oliwę i resztę
wody, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują
drożdże). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, umieszczamy na blasze do pieczenia, palcami rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .W międzyczasie obieramy
szalotki, kroimy w cienkie plasterki, następnie na dużej patelni na średnim ogniu podgrzewamy łyżkę
oliwy i smażymy
rozmaryn i
szalotki, aż zmiekną.Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opuszkami palców robimy wgłębienia w cieście w nie wtykamy
szalotkę i
rozmaryn, przykrywamy
serem kozim pokrojonym w plastry i orzeszkami piniowymi. Pokrapiamy resztką
oliwy. Focaccie posypujemy
solą gruboziarnistą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 - 25 minut, aż wyrośnie. Wyciągamy chlebek z piekarnika i poddajemy na gorąco.