Wykonanie
Każda wizyta w większym sklepie o tej
porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca.Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje, może więc być ozdobą każdego stołu - szczególnie świątecznego :)
![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/1887072965.jpg)
SKŁADNIKI2 opakowania
ciasta francuskiego250g gotowej masy makowej z
bakaliami1
jajko![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/1592451693.jpg)
PRZYGOTOWANIEZ każdego
ciasta francuskiego przy pomocy dużego talerza wycinamy koło.
![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/-253427956.jpg)
Na pierwszym cieście (pozostawionym na papierze) rozprowadzamy masę
makową, zostawiając wolne brzegi.Oddzielamy
białko od
żółtka. Niewielką ilością
białka smarujemy drugie ciasto.
![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/971425172.jpg)
Przykrywamy ciasto z
makiem drugim kołem -
białkiem w dół. Sklejamy na końcach dookoła.Nacinamy powstałe koło na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek. Możemy ułatwić sobie, stawiając po środku literatkę.
![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/1327654203.jpg)
Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto - jeden raz- w przeciwnych kierunkach - to znaczy w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo :) Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część
białka mieszamy z
żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym
jajkiem. Przenosimy papier z
ciastem na blachę do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą
łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek.Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek :) Smacznego !!
![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/676672697.jpg)
![](/Data/Images/mojekuchennerewelacje.blogspot.com\2014_slash_11_slash_makowa-gwiazda-z-ciasta-francuskiego/l/-1414765104.jpg)
Pozostałe
ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z
czekoladą,
jabłkami,
makiem itp.