ßßß Cookit - przepis na Jaglany tofurniczek.

Jaglany tofurniczek.

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na tofu . Po wczorajszych śniadaniowych plackach została mi połowa kostki, którą wykorzystałam w dzisiejszym śniadaniu. Stworzyłam krem jaglany z dodatkiem tofu a’la jaglany tofuniczek . Smaki jakie w nim ukryłam to naturalne suszone morele, aromatyczna wanilia oraz słodki banan . Daktyle też dodają mu nieco słodyczy. W środku kawałki nerkowców oraz migdałów, zaś wierzch delikatnie oprószony cynamonem . Przyznam, że konsystencja wyszła idealna – kremowy, lekki, rozpływający się w ustach… wegański „sernik” !
morelowo-bananowy jaglany tofurniczek z wanilią, nerkowcami oraz migdałami oprószony cynamonem
dried apricots-banana millet tofu ‚cheesecake’ with vanilla, cashews and almonds sprinkled with cinnamon
Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
4 suszone morele (niesiarkowane!)
2 daktyle
ziarenka z 1/2 laski wanilii
średni dojrzały banan
125g tofu naturalnego BIO
nerkowce oraz migdały (dowolna ilość; można też dodać inne orzechy)
Kaszę jaglaną ugotować w szklance wody z posiekanymi morelami oraz daktylami i ostudzić. Po czasie zmiksować z tofu, bananem oraz wanilią. Na koniec wmieszać orzechy. Całość przełożyć do dowolnego naczynia i wstawić na noc do lodówki lub podawać od razu. Smacznego!
Przyszedł czas na pierwsze ustne – 9 . 30 angielski w szkole, 18 . 20 angielski ustny – IELTS. Najważniejsze – odgonić stres. Będzie dobrze
Miłego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/jaglany-tofurniczek.html