Wykonanie
Ostatnio jakoś wzrósł mój apetyt na
kaszę jaglaną . Najbardziej lubię ją w wersji wytrawnej, na obiad. Jednak na słodko jest równie pyszna, także chętnie przyrządzam ją też na śniadanie. Dziś z zieloną wkładką – mam na myśli
szpinak . Jak
szpinak to i
banan, a do tego ciepłe, bardzo słodkie
truskawki z zeszłorocznego lata. Naturalną
słodycz zawdzięczam
daktylom, z którymi była gotowana. Zaś przyjemnego aromatu dodał jej
cynamon . Podałam z chrupiącym
masłem orzechowym oraz suszoną białą
morwą . Porządna dawka energii i zdrowia zapewniona
szpinakowo-bananowa
kasza jaglana na
mleku sojowym z
cynamonem i
daktylami podana z ciepłymi
truskawkami,
masłem orzechowym oraz suszoną białą
morwąspinach-
banana millet with soy milk, cinnamon and dates served with warm strawberries, peanut butter and dried mulberriesSkładniki:4 łyżki
kaszy jaglanej
szklanka
mleka roślinnego (tu:
sojowe)duża garść
szpinaku (posiekać)1/2 dużego dojrzałego
bananaposiekane
suszone daktylecynamonKaszę jaglaną na początek chwilę ‚uprażyć’ w garnuszku. Następnie dolać
mleko, dodać
cynamon oraz
daktyle i gotować do zgęstnienia. Po czasie dodać pokrojonego
banana oraz posiekany
szpinak i gotować jeszcze chwilę. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Oczy – wewnątrz człowiek się okłamuje, uśmiech – nie zawsze jest prawdziwy. Tylko OCZY – one, nigdy nie nauczą się kłamać…Z piękną, a zarazem mądrą myślą na dziś.Miłej środy!