ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z migdałowo-figową owsianką

Pieczone jabłka z migdałowo-figową owsianką

nazwa

Wykonanie

W tygodniu większość moich poranków nie należy do typu slow, dlatego gdy tylko mam okazję, zatrzymuję czas i celebruję śniadanie niczym królewski posiłek. Najbardziej lubię owsiankę, która nigdy mi się nie nudzi. Zresztą, wciąż odkrywam jej nowe oblicza. Co powiecie na wegańską migdałowo-figową owsiankę podaną w pieczonym jabłku ?
Ach... gorąca, aromatyczna owsianka zapieczona w lekko kwaskowatym, wilgotnym jabłku. Całość z dodatkiem migdałów i fig, które dają daniu naturalną słodycz.
Może być cudowniejsze zimowe śniadanie?
Zresztą, to wegańskie danie idealnie sprawdzi się także na słodki lunch, podwieczorek dla dzieciaków czy nawet rozpustną kolacją.
Kolacje?
Tak, zdarza mi się robić owsiankę i owoce na kolację. To taki mój mały jedzeniowy grzeszek... Muszę się Wam do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od owsianki, którą mogłabym jeść przez cały dzień. A co... każdy ma jakieś kulinarne słabości. :p
wegańskie bezglutenowe bez cukru
(4 porcje)
- 100 g bezglutenowych płatków owsianych*
- 2 szklani mleka migdałowego
- 2-3 krople ekstraktu migdałowego
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego (jeśli lubisz baaardzo słodkie desery podwój ilość syropu)
- 6-7 suszonych fig
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 4 bardzo duże jabłka (najlepiej Boskoop lub Szara reneta)
- sok z cytryny
- do posypania jabłka - cynamon
Do rondelka wlewam mleko, dodaję płatki, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, kardamon, cynamon i syrop klonowy. Płatki gotuję przez ok. 20-25 min (owsianka musi być gęsta). Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę figi i płatki migdałowe.
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Jabłka myję, ścinam ich wierzch, i uważając by nie przeciąć brzegów i skórki jabłka wycinam ogryzek - wdrążając trochę większą dziurę (brzeg jabłka ma mieć ok 1 i 1/2 cm). Na koniec s krapiam środek jabłek sokiem z cytryny.
Wypełniam jabłka owsianką i posypuję ją od góry odrobiną cynamonu. Przykrywam jabłka ściętym wierzchem i za pomocą wykałaczki delikatnie przyczepiam obie połowy do siebie (uważając by nie przebić dna) - wykałaczkę można pominąć, mnie to jednak upewnia, że wierzchy się nie zsuną.
Jabłka wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min (jeśli jabłka są mniejsze lub bardzo dojrzałe mniej).
Gotowej pieczone jabłka wykładam na talerz i polewam sokiem, który ewentualnie z nich wyciekł. Podaje posypane cynamonem.
Smacznego!
*W Polsce już można kupić bezglutenowe płatki owsiane. Owies naturalnie nie zawiera glutenu, jednak zostaje nim zanieczyszczony podczas produkcji.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/pieczone-jabka-z-migdaowo-figowa.html