Wykonanie
W tygodniu większość moich poranków nie należy do typu slow, dlatego gdy tylko mam okazję, zatrzymuję czas i celebruję śniadanie niczym królewski posiłek. Najbardziej lubię owsiankę, która nigdy mi się nie nudzi. Zresztą, wciąż odkrywam jej nowe oblicza. Co powiecie na wegańską
migdałowo-
figową owsiankę podaną w pieczonym
jabłku ?Ach... gorąca, aromatyczna owsianka zapieczona w lekko kwaskowatym, wilgotnym
jabłku. Całość z dodatkiem
migdałów i fig, które dają daniu naturalną
słodycz.Może być cudowniejsze zimowe śniadanie?Zresztą, to wegańskie danie idealnie sprawdzi się także na słodki lunch, podwieczorek dla dzieciaków czy nawet rozpustną kolacją.Kolacje?Tak, zdarza mi się robić owsiankę i
owoce na kolację. To taki mój mały jedzeniowy grzeszek... Muszę się Wam do czegoś przyznać. Jestem uzależniona od owsianki, którą mogłabym jeść przez cały dzień. A co... każdy ma jakieś kulinarne słabości. :p
wegańskie bezglutenowe bez
cukru(4 porcje)- 100 g bezglutenowych
płatków owsianych*- 2 szklani
mleka migdałowego- 2-3 krople ekstraktu
migdałowego- 1
laska wanilii- 1 łyżka
syropu klonowego (jeśli lubisz baaardzo słodkie desery podwój ilość
syropu)- 6-7 suszonych fig- 2 łyżki
płatków migdałowych- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
soli- 4 bardzo duże
jabłka (najlepiej Boskoop lub Szara reneta)-
sok z cytryny- do posypania
jabłka -
cynamonDo rondelka wlewam
mleko, dodaję
płatki, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy,
kardamon,
cynamon i
syrop klonowy.
Płatki gotuję przez ok. 20-25 min (owsianka musi być gęsta). Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę
figi i
płatki migdałowe.W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C.
Jabłka myję, ścinam ich wierzch, i uważając by nie przeciąć brzegów i skórki
jabłka wycinam ogryzek - wdrążając trochę większą dziurę (brzeg
jabłka ma
mieć ok 1 i 1/2 cm). Na koniec s krapiam środek
jabłek sokiem z cytryny.Wypełniam
jabłka owsianką i posypuję ją od góry odrobiną
cynamonu. Przykrywam
jabłka ściętym wierzchem i za pomocą wykałaczki delikatnie przyczepiam obie połowy do siebie (uważając by nie przebić dna) - wykałaczkę można pominąć, mnie to jednak upewnia, że wierzchy się nie zsuną.
Jabłka wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-35 min (jeśli
jabłka są mniejsze lub bardzo dojrzałe mniej).Gotowej pieczone
jabłka wykładam na talerz i polewam
sokiem, który ewentualnie z nich wyciekł. Podaje posypane
cynamonem.Smacznego!*W Polsce już można kupić bezglutenowe
płatki owsiane. Owies naturalnie nie zawiera glutenu, jednak zostaje nim zanieczyszczony podczas produkcji.