ßßß
- 500 g mrożonych jagód- 500 ml soku jabłkowego- 3 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syropu z agawy bądź brązowego cukru)- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego- 10 całych goździków- 2 całe ziarna anyżu- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- pół garści rodzynek- skórka otarta z 1 pomarańczy- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina*Do garnka wrzucam jagody i sok jabłkowy. Całość doprowadzam do wrzenia i następnie zmniejszam ogień. Gotuję na małym ogniu przez ok 10 min.Za pomocą ręcznego blendera blenduję wszystko na gładką masę.Dodaję miód, pastę waniliową, skórkę pomarańczową, rodzynki i przyprawy. Gotuję na małym ogniu ok. 30 min.Na koniec wlewam butelkę czerwonego wina. Podgrzewam, uważając by nie doprowadzić do wrzenia.Całość przecedzam przez sitko i przelewam do czystych butelek. Jeśli pijemy od razu - serwujemy w kubkach, z kilkoma rodzynkami, z którymi gotowało się wino.Na zdrowie!*Jeśli chcesz zrobić wersję bezalkoholową zamiast wina dodaj 2 szklanki przegotowanej wody.