ßßß Cookit - przepis na Ciasto solona pistacja z awokado

Ciasto solona pistacja z awokado

nazwa

Wykonanie

Gdy byłam we Włoszech trafiłam na lody o smaku solonej pistacji i zakochałam się miłością bezgraniczną. Wspominając wyjazd, pomyślałam - a może by tak zrobić ciasto o tym właśnie smaku, słodkie, lekko słone. Ciasto, które zaintryguje i pozostanie w naszej pamięci tak długo, jak u mnie owe włoskie lody. Ku mojemu zaskoczeniu, udało się i dziś mogę zaprezentować wam moje ostatnie osiągnięcie - ciasto solona pistacja z dodatkiem awokado. Zapewniam - pycha!!!!
(keksówka o dł. ok. 21 cm)
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 170 g mąki orkiszowej
- 1 i 1/3 szklanki obranych pistacji
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody
Awokado, polane łyżeczką soku z cytryny, gniotę widelcem, dodaję do niego cukier, olej kokosowy, miód (lub syrop z agawy), siemię lniane, pastę waniliową i 1 szklankę rozkruszonych w moździerzu pistacji.
Do masy dodaję mąkę wymieszaną z solą i sodą. Wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam pozostałe pistacje - całe lub pokrojone na mniejsze kawałki.
Formę wysmarowuję olejem kokosowym i posypuję mąką. Wlewam do niej masę na chlebek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (160 st. C jeśli pieczesz w termoobiegu) na ok. 50-60 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zaczyna się przypalać przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone ciasto studzę w foremce.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/ciasto-solona-pistacja-z-dodatkiem.html