Wykonanie
Gdy byłam we Włoszech trafiłam na
lody o smaku solonej
pistacji i zakochałam się miłością bezgraniczną. Wspominając wyjazd, pomyślałam - a może by tak zrobić ciasto o tym właśnie smaku, słodkie, lekko słone. Ciasto, które zaintryguje i pozostanie w naszej pamięci tak długo, jak u mnie owe włoskie
lody. Ku mojemu zaskoczeniu, udało się i dziś
mogę zaprezentować wam moje ostatnie osiągnięcie - ciasto solona
pistacja z dodatkiem
awokado. Zapewniam - pycha!!!!

(keksówka o dł. ok. 21 cm)- 150 g
brązowego cukru- 1 łyżka
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 dojrzałe
awokado- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 170 g
mąki orkiszowej- 1 i 1/3 szklanki obranych
pistacji- 1 i 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżka
oleju kokosowego- 1 łyżeczka
sodyAwokado, polane łyżeczką
soku z cytryny, gniotę widelcem, dodaję do niego
cukier,
olej kokosowy,
miód (lub
syrop z agawy),
siemię lniane, pastę
waniliową i 1 szklankę rozkruszonych w moździerzu
pistacji.Do masy dodaję
mąkę wymieszaną z
solą i
sodą. Wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam pozostałe
pistacje - całe lub pokrojone na mniejsze kawałki.Formę wysmarowuję
olejem kokosowym i posypuję
mąką. Wlewam do niej masę na chlebek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (160 st. C jeśli pieczesz w termoobiegu) na ok. 50-60 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zaczyna się przypalać przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej.Upieczone ciasto studzę w foremce.Smacznego!