ßßß
(keksówka o dł. ok. 21 cm)- 150 g brązowego cukru- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 1 dojrzałe awokado- 1 łyżeczka soku z cytryny- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 170 g mąki orkiszowej- 1 i 1/3 szklanki obranych pistacji- 1 i 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżka oleju kokosowego- 1 łyżeczka sodyAwokado, polane łyżeczką soku z cytryny, gniotę widelcem, dodaję do niego cukier, olej kokosowy, miód (lub syrop z agawy), siemię lniane, pastę waniliową i 1 szklankę rozkruszonych w moździerzu pistacji.Do masy dodaję mąkę wymieszaną z solą i sodą. Wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wrzucam pozostałe pistacje - całe lub pokrojone na mniejsze kawałki.Formę wysmarowuję olejem kokosowym i posypuję mąką. Wlewam do niej masę na chlebek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (160 st. C jeśli pieczesz w termoobiegu) na ok. 50-60 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zaczyna się przypalać przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej.Upieczone ciasto studzę w foremce.Smacznego!