ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy amarantusowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy amarantusowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

1. Dzień przed pieczeniem robię zaczyn. Mieszam:
- 40 g aktywnego zakwasu bezglutenowego - gryczanego lub ryżowego
- 75 g mąki amarantusowej
- 100 ml wody
Odstawiam na ok. 12 h.
2. Po 12 h dodaję:
- 250 ml wody
- 30 g miodu - weganie mogą użyć syropu z agawy lub syropu klonowego
- 300 g mąki amarantusowej
- 100 g mąki słonecznikowej (można zastąpić większą ilością mąki amarantusowej)
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 10 g soli morskiej
Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Całość zagniatam. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w
ciepłe miejsce na ok. 2 h.
3. Z ciasta formuję bochenek i daję mu odpocząć kolejne 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C (najlepiej użyć grzania góra-dół). Najlepiej użyć kamienia do pieczenia chleba, który wkłada się do piekarnika i dzięki któremu w piekarniku utrzymuje się stała temperatura. Jeśli nie posiadamy kamienia, możemy upiec chleb na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Jeśli ciasto się "rozlało" w czasie ponownego wyrastania, jeszcze raz formuję z niego bochenek. Wykładam chleb na gorący kamień i nacinam ostrym nożem, co pozwoli mu wyrosnąć w czasie pieczenia. Jeśli nie masz możliwości nacięcia go już na kamieniu, zrób to przed włożeniem go do piekarnika.
5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.
6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/chleb-bezglutenowy-amarantusowy-na.html