Wykonanie
1. Dzień przed pieczeniem robię zaczyn. Mieszam:- 40 g aktywnego zakwasu bezglutenowego - gryczanego lub
ryżowego- 75 g
mąki amarantusowej- 100 ml
wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Po 12 h dodaję:- 250 ml
wody- 30 g
miodu - weganie mogą użyć
syropu z agawy lub
syropu klonowego- 300 g
mąki amarantusowej- 100 g
mąki słonecznikowej (można zastąpić większą ilością
mąki amarantusowej)- 50 g
mąki jaglanej- 50 g
mąki ryżowej- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 10 g
soli morskiejWszystkie składniki dokładnie mieszam. Całość zagniatam. Miskę z
ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam wciepłe miejsce na ok. 2 h.3. Z ciasta formuję bochenek i
daję mu odpocząć kolejne 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C (najlepiej użyć grzania góra-dół). Najlepiej użyć kamienia do pieczenia
chleba, który wkłada się do piekarnika i dzięki któremu w piekarniku utrzymuje się stała temperatura. Jeśli nie posiadamy kamienia, możemy upiec
chleb na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.4. Jeśli ciasto się "rozlało" w czasie ponownego wyrastania, jeszcze raz formuję z niego bochenek. Wykładam
chleb na gorący kamień i nacinam
ostrym nożem, co pozwoli mu wyrosnąć w czasie pieczenia. Jeśli nie masz możliwości nacięcia go już na kamieniu, zrób to przed włożeniem go do piekarnika.5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!