Wykonanie
Truskawkowy budyń w 100 % wegańskiW pośpiechu wpadłam na lokalny rynek. Kupiłam wszystko, co potrzeba, ale w ostatniej chwili moją uwagę skupiły
truskawki. Wyglądały naprawdę ładnie, zresztą sprzedawała je pani, u której zawsze je kupuję. Wezmę kg, nacieszmy się nimi dopóki możemy - pomyślałam. Zapłaciłam, włożyłam kolejną siatkę w dłoń, w której i tak już nie było miejsca i "obładowana" niczym prawdziwa polska kobieta pognałam do samochodu. W domu niespodzianka -
truskawki zamieniły się w jedną, zwartą masę. Niech to szlak! Da się coś z nimi zrobić?! Oczywiście :) Zróbmy sobie
truskawkowy budyń wegański.

(1 porcja)- 1 i 1/2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 1 szklanka
truskawek- 1 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 i 1/2 łyżki
ksylitolu (lub więcej do smaku) - można użyć
cukru trzcinowego- szczypta
soli- szczypta
kardamonu- szczypta
cynamonu- szczypta
imbiruDo rondelka wlewam 1 szklankę
mleka, wrzucam
truskawki,
ksylitol i
przyprawy. Całość zagotowuję.W międzyczasie pozostałą część
mleka mieszam z
mąką ziemniaczaną.Gdy
mleko w rondelku się zagotuję, blenduję je z
truskawkami na gładką masę. Ponownie ustawiam je na palniku i powoli cały czas mieszając dodaję wymieszaną z
mlekiem mąkę. Chwilę zagotowuję do czasu aż mój
budyń się nie zagęści. Smacznego!