ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy budyń wegański

Truskawkowy budyń wegański

nazwa

Wykonanie

Truskawkowy budyń w 100 % wegański
W pośpiechu wpadłam na lokalny rynek. Kupiłam wszystko, co potrzeba, ale w ostatniej chwili moją uwagę skupiły truskawki. Wyglądały naprawdę ładnie, zresztą sprzedawała je pani, u której zawsze je kupuję. Wezmę kg, nacieszmy się nimi dopóki możemy - pomyślałam. Zapłaciłam, włożyłam kolejną siatkę w dłoń, w której i tak już nie było miejsca i "obładowana" niczym prawdziwa polska kobieta pognałam do samochodu. W domu niespodzianka - truskawki zamieniły się w jedną, zwartą masę. Niech to szlak! Da się coś z nimi zrobić?! Oczywiście :) Zróbmy sobie truskawkowy budyń wegański.
(1 porcja)
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1 szklanka truskawek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżki ksylitolu (lub więcej do smaku) - można użyć cukru trzcinowego
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
Do rondelka wlewam 1 szklankę mleka, wrzucam truskawki, ksylitol i przyprawy. Całość zagotowuję.
W międzyczasie pozostałą część mleka mieszam z mąką ziemniaczaną.
Gdy mleko w rondelku się zagotuję, blenduję je z truskawkami na gładką masę. Ponownie ustawiam je na palniku i powoli cały czas mieszając dodaję wymieszaną z mlekiem mąkę. Chwilę zagotowuję do czasu aż mój budyń się nie zagęści. Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/truskawkowy-budyn-weganski.html