ßßß Cookit - przepis na Lody czekoladowe z awokado

Lody czekoladowe z awokado

nazwa

Wykonanie

Co powiecie na deser, który będziecie mogli konsumować bez wyrzutów sumienia albo przemycić w nim waszym pociechom niezwykle wartościowe produkty? Niemożliwe? Nie dla mnie. Wyczarowywanie pyszności z dziwnych aczkolwiek zdrowych produktów to moja specjalność.
Lato to idealna pora na lody. Znane są lody wegańskie robione z mleczka kokosowego. Pyszne, ale dość kaloryczne. Szukałam czegoś lżejszego. No i znalazłam :) Słyszeliście o lodach z awokado? I to obłędnie czekoladowych? Bez grama czekolady? Można powiedzieć, że to kulinarne wariactwo, ale zapewniam was - to niezwykle przepyszne kulinarne wariactwo ;p
wegańskie bezglutenowe
( ok. 1 l)
- 3 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 200 g daktyli
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 4-5 łyżek karobu (do smaku) - zamiast karobu można dodać dobrej jakości kakao
- 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie owsiane) - jeśli lody są zbyt gęste można dać go więcej
- gorąca woda
Daktyle zalewam gorącą wodą, tak by woda zakryła daktyle. Zostawiam je na ok godzinę.
Gdy daktyle zmiękną blenduję je z wodą, w której leżały na gładką masę.
Obieram banana oraz awokado i wrzucam wszystko do większej miski. Dodaję zblendowane daktyle, ksylitol, sól, karob i mleko. Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej ksylitolu, soli lub karobu. Ponownie blenduję.
Gdy masa jest już gotowa, przekładam ją do zamykanego pojemnika i wkładam do zamrażarki na min. 8 h. Co 2 h wyciągam lody z zamrażalki i dokładnie mieszam, by nie powstały kryształki lodu.
Najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 1 h przed podaniem.
Idealnie smakują w towarzystwie świeżych malin :)
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/niezwykle-zdrowe-i-niezwykle.html