Wykonanie
Co powiecie na deser, który będziecie mogli konsumować bez wyrzutów sumienia albo przemycić w nim waszym pociechom niezwykle wartościowe produkty? Niemożliwe? Nie dla mnie. Wyczarowywanie pyszności z
dziwnych aczkolwiek zdrowych produktów to moja specjalność.Lato to idealna
pora na
lody. Znane są
lody wegańskie robione z
mleczka kokosowego. Pyszne, ale dość kaloryczne. Szukałam czegoś lżejszego. No i znalazłam :) Słyszeliście o lodach z awokado? I to obłędnie czekoladowych? Bez grama czekolady? Można powiedzieć, że to kulinarne wariactwo, ale zapewniam was - to niezwykle przepyszne kulinarne wariactwo ;p

wegańskie bezglutenowe( ok. 1 l)- 3 dojrzałe
awokado- 1
banan- 200 g
daktyli- 2 łyżki
ksylitolu- szczypta
soli- 4-5 łyżek karobu (do smaku) - zamiast karobu można dodać dobrej jakości
kakao- 2 łyżki
mleka roślinnego (u mnie owsiane) - jeśli
lody są zbyt gęste można dać go więcej- gorąca
wodaDaktyle zalewam gorącą
wodą, tak by
woda zakryła
daktyle. Zostawiam je na ok godzinę.Gdy
daktyle zmiękną blenduję je z
wodą, w której leżały na gładką masę.Obieram
banana oraz
awokado i wrzucam wszystko do większej miski. Dodaję zblendowane
daktyle,
ksylitol,
sól, karob i
mleko. Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej
ksylitolu,
soli lub karobu. Ponownie blenduję.Gdy masa jest już gotowa, przekładam ją do zamykanego pojemnika i wkładam do zamrażarki na min. 8 h. Co 2 h wyciągam
lody z zamrażalki i dokładnie mieszam, by nie powstały kryształki
lodu.Najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok. 1 h przed podaniem.Idealnie smakują w towarzystwie świeżych
malin :)Smacznego!