Wykonanie
Rozpoczyna się weekend, więc
pora na kulinarną rozpustę. A co, jeśli
powiem, że owa rozpusta będzie jednocześnie zdrowa? Niemożliwe...? Spróbujcie, a przekonacie się, że wasze kub ki smakowe
będę w siódmym niebie.

wegański, bezglutenowy(2 duże lub 3 małe porcje)- 100 g suchej
kaszy jaglanej- 2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- ok. 2 łyżek
ksylitolu- 1 łyżeczka
oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta
soli- 1 dojrzałe
mangoKaszę jaglaną płuczę wrzątkiem, odcedzam. Czynność powtarzam.Opłukaną
kaszę gotuję w
mleku do miękkości (ok. 30-40 min). Do gotującej się
kaszy dodaję
ksylitol,
olej kokosowy i szczyptę
soli. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone
mango.Gdy
kasza z
mango mocno się rozgotuję, przekładam ją do miski i blenduję na gładką masę. Jeśli nasz
budyń jest zbyt gęsty - dodaję kilka łyżek
mleka.Przekładam
budyń do salaterek i dekoruję świeżymi
borówkami.Pycha!