ßßß
wegański, bezglutenowy(2 duże lub 3 małe porcje)- 100 g suchej kaszy jaglanej- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)- ok. 2 łyżek ksylitolu- 1 łyżeczka oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta soli- 1 dojrzałe mangoKaszę jaglaną płuczę wrzątkiem, odcedzam. Czynność powtarzam.Opłukaną kaszę gotuję w mleku do miękkości (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję ksylitol, olej kokosowy i szczyptę soli. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone mango.Gdy kasza z mango mocno się rozgotuję, przekładam ją do miski i blenduję na gładką masę. Jeśli nasz budyń jest zbyt gęsty - dodaję kilka łyżek mleka.Przekładam budyń do salaterek i dekoruję świeżymi borówkami.Pycha!