ßßß Cookit - przepis na Wiosenna sałatka z awokado

Wiosenna sałatka z awokado

nazwa

Wykonanie

Sałaty i pomidorki - myję. Awokado obieram, dzielę na 12 podłużnych części. Pomidorki przekrawam na pół.
Na suchej patelni prażę orzechy pinii, pestki słonecznika i dyni.
W dużej misce przygotowuję miodowo-musztardowy sos vinegrette (czasem oliwę zastępuję ekologicznym olejem rzepakowym, który nadaje sosu wyraźniejszy smak).
Do miski z sosem wrzucam sałatę. Dokładnie mieszam, by sos "oblepił" każdy jej listek. Całość przekładam do talerzy sałatkowych.
Na tak przygotowaną sałatę wykładam awokado (po 6 kawałków na każdą porcję) i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posypuję zrumienionymi orzechami i nasionami oraz świeżym tymiankiem (idealnie komponuje się tu tymianek cytrynowy, niestety u nas trudno dostępny).
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/wiosenna-saatka-z-awokado.html