Wykonanie
Przepis na łatwy w wykonaniu, wegański i bezglutenowy chlebek jaglany . Idealny dla osób, które poszukują pysznej przekąski lub
pieczywa idealnego do past. Smakuje zarówno tym dużym jak i małym łakomczuchom!Od jakiegoś czasu mam odgórny nakaz omijania niektórym produktów zbożowych m.in.
mąki żytniej. Niestety zakwas, na którym od roku piekę jest właśnie zrobiony na tej właśnie
mące. Dopóki nie stworzę nowego zakwasu (tym razem orkiszowego) muszę sobie jakoś radzić. Szukałam czegoś szybkiego, chlebopodobnego i trafiłam na wegański chlebek jaglany . Łatwy, idealny dla osób, które nie chcą lub nie mogą jeść glutenu. Jest tak pyszny, że na pewno zostanie ze mną na dłużej, nawet gdy dieta bezglutenowa pójdzie w zapomnienie. :)

Bezglutenowy wegański(1 mała blaszka)- 1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej (ok. 100 g surowej)- 6 łyżek
mąki gryczanej- 2 płaskie łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1/3 szklanki
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 30 ml rozpuszczonego
oleju kokosowego- 2/3 łyżeczki
soli himalajskiej / morskiej- 2 łyżeczki kuminu- 1 łyżeczka podprażonego na patelni
sezamu- 1 łyżeczka
papryki słodkiej- 1 łyżeczka
kurkumy- 1 łyżeczka
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- do posypania:
sezamNastawiam piekarnik na 180 st. C.Do miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz
sezamu). Miksuję na gładko. Dodaję
sezam, mieszam.Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę na chlebek jaglany posypuję
sezamem.Wkładam blaszkę do piekarnika. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągam blaszkę i kroję chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcecie uzyskać).Smakuje? Dla mnie to najlepszy chlebek z
kaszy jaglanej, jaki
jadłam!Smacznego!