ßßß
Bezglutenowy wegański(1 mała blaszka)- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g surowej)- 6 łyżek mąki gryczanej- 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego- 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 2/3 łyżeczki soli himalajskiej / morskiej- 2 łyżeczki kuminu- 1 łyżeczka podprażonego na patelni sezamu- 1 łyżeczka papryki słodkiej- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- do posypania: sezamNastawiam piekarnik na 180 st. C.Do miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz sezamu). Miksuję na gładko. Dodaję sezam, mieszam.Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę na chlebek jaglany posypuję sezamem.Wkładam blaszkę do piekarnika. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągam blaszkę i kroję chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcecie uzyskać).Smakuje? Dla mnie to najlepszy chlebek z kaszy jaglanej, jaki jadłam!Smacznego!