Wykonanie

Pyszna, aromatyczna, naturalnie gęsta zupa ze świeżych
grzybów zebranych w okolicznym lesie przypomina mi o nadchodzącej wielkimi krokami jesieni. Kiedy już całkowicie straciłam nadzieję na tegoroczny zbiór
grzybów, natrafiłam na wspaniałe miejsce z którego zebrałam pół kosza koźlaków, było ich jednak za mało na zaprawienie w occie, więc zrobiłam z nich właśnie zupę.Pod przepisem udostępniam kilka zdjęć z wyprawy po lesie :-)))))Składniki:10 kapeluszy kozaków3
suszone grzyby2
cebule1 ząbek
czosnku4 duże
ziemniaki2 l
wywaru drobiowego/wody1 łyżka
masłakilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowesólpieprzprzyprawa uniwersalna1.
Wywar drobiowy/wodę stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Obraną
cebulę kroimy w piórka, a
czosnek w plasterki.
Grzyby oczyszczamy z ziemi i innych leśnych paproszków, odcinamy nóżki i pozostawiamy jedynie kapelusze, które następnie kroimy na 4 części (mniej więcej wielkości
ziemniaków).2. Na dużej patelni roztapiamy
masło i podsmażamy na nim
grzyby. Gdy lekko puszczą
wodę, przekładamy je do osobnej miski, a na tej samej patelni rumienimy
ziemniaki,
cebulę i
czosnek.3. Do gotującego się
wywaru dodajemy podsmażone
ziemniaki,
grzyby suszone,
ziele angielskie,
liście laurowe i gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy kapelusze kozaków i gotujemy ok 5 minut.4. Zupę doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
przyprawą uniwersalną.SMACZNEGO :-)



Zwykły spacer do lasu zakończył się takim oto zbiorem leśnych perełek :-)



