Wykonanie
Pasztetowa i
parówki to produkty, przed których kupnem zawsze miałam wiele wątpliwości... :-) zmielone i zmemłane smarowidła, których moje zwierzęta nawet nie chciały tknąć to już przeszłość, odkąd zdobyłam przepis na przepyszną domową
pasztetową. Ale oczywiście jak się
mówi ,, nie dla psa
kiełbasa", więc moje wyroby zajadam razem z mężem, ale również dzielę się nimi z rodziną (piesek na słodkie oczka też czasami dostanie ;) ). Bardzo prosta w wykonaniu, kremowa, o intensywnym smaku i aromacie domowa
pasztetowa zawojowała w mojej kuchni na dobre :-)Składniki:1300 g podgardla500 g
boczku600 g wątroby (300 g wieprzowej i 300 g drobiowej)200 g
słoniny100 g
kaszy mannyprzyprawy:8 g
czarnego pieprzu4 g zmielonego
ziela angielskiego10 g
majeranku200 g
surowej cebuli15 g
soli na 1 kg
mięsajelita o kalibrze do 36mm1. Podgardle i
boczek kroimy na kostkę 3x3 cm, zalewamy
wodą i parzymy w 75*C przez ok 1,45h. Na ostatnie 15 minut gotowania dorzucamy
wątróbkę.
Mięso odcedzamy (odlewamy 0,6l
wywaru) i dokładnie studzimy. Pozostałe 0,6l
wywaru mieszamy z
kaszą manną i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15 minut.2. Na najmniejszym sitku (3mm) mielimy 3
razy podgardle,
boczek, wątrobę,
słoninę i
cebulę (wszystko do jednej miski), a następnie dodajemy
kaszę i pozostałe
przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej robić to malakserem).3. Namoczone jelita o kalibrze do 36mm napełniamy bardzo starannie i ciasno masą
pasztetową. Gotowe
kiełbaski parzymy ok 45 minut w 75*C. Przed podaniem
pasztetową całkowicie chłodzimy w lodówce.SMACZNEGO :-)