Wykonanie

Pasta z
avocado jest niebywale zdrowa,
owoc smaczliwka to prawdziwa bomba witaminowa! Poza ogromną ilością potasu, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego)
avocado pozwala utrzymać wspaniałą sylwetkę oraz poprawić pracę
serca.
Owoc avocado posiada lekki,
orzechowy posmak, ale bez odpowiednich dodatków w smaku wydaje się być troszkę mdły.Składniki:2 dojrzałe
avocadosok z 1/2
cytryny7 suszonych
śliwekszczypta
soli,
pieprzy i
gałki muszkatołowej1.
Owoc przekrawamy na pół i przekręcamy w celu wyciągnięcia pestki, obieramy ze skórki, a następnie miąższ kroimy w kostkę.
Cytrynę dokładnie wyciskamy i zalewamy jej
sokiem pokrojone
avocado, dodajemy
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mielimy w blenderze.2.
Suszone śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do pasty. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem. Smarowidło przechowujemy w lodówce owinięte folią aluminiową.

UWAGI:
Avocado do pasty powinno być bardzo dojrzałe - pod naciskiem palca lekko ustępuje, nie jest obite i zbyt miękkie, a jego skórkę można łatwo ściągnąć.Po obraniu
avocado nie zwlekajcie z polaniem go
sokiem cytrynowym - inaczej szybko ściemnieje!SMACZNEGO :-)


