ßßß
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego przepisu można również upiec bułki do hot - dogów, a także chleb tostowy.Składniki:500g mąki pszennej1dag drożdżyłyżeczka soli2 łyżeczki cukru250ml mleka4 łyżki pełnego mleka w proszku1 jajko2 łyżki oliwy z oliwekmleko do posmarowaniabiały sezam do posypania1. Drożdże kruszymy do małej miski, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok 10 minut).2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko w proszku, wbijamy jajko, wlewamy oliwę z oliwek, pozostałe mleko i zaczyn. Za pomocą haka lub dłoni zagniatamy ciasto do momentu, aż powstanie jednolity kawałek. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.3. Gdy ciasto jest już ładnie wyrośnięte, wbijamy w nie pięść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie je zarabiamy (ok 1 minuty).
4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm i foremką wycinamy kółka. Powstałe bułeczki ponownie zakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
5. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 170*C ok 15 - 20 minut.
SMACZNEGO :-)

