Wykonanie

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu risotto
grzybowe, idealne na piątkowy obiad lub kolację. Takie danie można śmiało zrobić z
pieczarkami, chociaż dla mnie
grzybki leśne są niezastąpione. Podgrzybki, które użyłam do przygotowania mojego dania zostały zebrane przeze mnie w zeszłym sezonie. Tamten rok był dla lasu wyjątkowo łaskawy, ciepłe i wilgotne powietrze idealnie sprzyjało wysypowi
grzybów. W przeciągu kilku godzin zebraliśmy z bratem ponad 200 okazałych
prawdziwków! (nie wliczając innych ,,pyrtków", m.in. podgrzybków,
maślaków i kozaków :) )Już nie
mogę się doczekać tegorocznego sezonu na
grzyby :))Składniki:2
torebki ryżu arborio500 g mrożonych
grzybów leśnychkilka listków
grzybów suszonych1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 pęczek
koperku2 łyżki
masłabulion lub
wywar spod grzybów - taka ilość, aby przykryła
torebki z
ryżemsól,
pieprz1. Do dużego garnka wlewamy
bulion, doprowadzamy go do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego
ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 25 min. Gdy
ryż zmięknie, cedzimy go.2. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek. Gdy warzywa lekko się zezłocą dodajemy do nich mrożone i
suszone grzybki. Całość dusimy ok 15 minut.3. Do miski wrzucamy ugotowany
ryż i polewamy go
sosem grzybowym. Danie doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
koperkiem.SMACZNEGO :)
