Wykonanie
Szybkie francuskie przekąski tym razem zaserwowane na słodko, w pysznym duecie z ogródkowych jabłuszek i
bananów .
Ciastka robi się naprawdę w błyskawicznym tempie.A ambicje do zrobienia
ciasta francuskiego własnoręcznie? Nadal są... :)Składniki:2 op.
ciasta francuskiego w temp. pokojowej5
jabłek2
banany2 łyżki
masła1 łyżeczka
soku z cytrynyok 3 łyżek
cukru1 op.
cukru waniliowegocynamon1
jajko do posmarowania1.
Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a nastęnie kroimy je na drobną kostkę.
Banany obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy na nim
owoce ok 15 minut. Doprawiamy do smaku
cukrem,
cukrem waniliowym i
sokiem z cytryny. Dokładnie studzimy.2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 części (z 2 opakowań powinno nam wyjść 12
ciastek), na każdy powstały kwadracik nakładamy po sporej łyżce
owocowego farszu.
Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim dokładnie brzegi
ciastek (jest to konieczne, aby ciasto się dobrze skleiło).
3.
Ciastka formujemy w prostokąty i widelcem dociskamy ich brzegi, a następnie smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
cukrem z
cynamonem. Każde
ciastko lekko nacinamy z wierzchu w 4 - 5 miejsach. Pieczemy ok 20 minut (pierwsze 15 minut grzałka góra/dół, ostatnie 5 minut termoobieg).