Wykonanie

Zostaliśmy wczoraj zaproszeni na nasze pyszne, regionalne pieczone ziemniaczki. A zostały one przygotowane przez naszą babcię, która obchodziła imieniny. Na tę okazję zrobiłam pyszne ciasto
bananowo - karmelowe. Miałam obawy, że ciasto będzie za twarde, ale wystarczyły 2 godz w lodówce i już znacznie zmiękło :) A inspirację na zrobienie tego ciasta znalazłam tu: zjemto.blox.plZ moimi modyfikacjami wyszło naprawdę pyyyszne ciasto :)Składniki:
herbatniki - maślane i
kakaowe (np. Bonitki z biedronki)2 budynie
waniliowe6 łyżek
cukru3 szklanki
mleka 3,2%2
banany200 g
masła o temp. pokojowej 82% tłuszczumasa krówkowa2 łyżeczki
soku cytrynowegowiększa szczypta kwasku
cytrynowego2 łyżeczki
spirytusu2
galaretki pomarańczowe2,5 szklanki
wody1. 2 szklanki
mleka i
cukier zagotowujemy. 2 budynie rozrabiamy w pozostałej, 1 szklance
mleka. Do gotującego się
mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę.
Budyń mieszamy do momentu stężenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.2. Blachę o wymiarach 29x24 cm dokładnie wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy ciasno
herbatniki maślane.
Masło ucieramy na gładko i porcjami dodajemy schłodzony
budyń. Na koniec powoli wlewamy
spirytus, kwasek i
sok cytrynowy. Masę dzielimy na 3 części części.3. Na warstwę
biszkoptów kładziemy 2 łyżki masy krówkowej, wylewamy 1 część masy, przykrywamy ciemnymi
herbatnikami, znów smarujemy karmelem, wylewamy kolejną część masy i przykrywamy ostatnią warstwą
herbatników, którą również smarujemy
krówką. Wylewamy ostatnią część masy i układamy na niej pokrojonego w plastry
banana.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2,5 szklankach
wody i gdy już lekko stężeje, wykładamy na wierzch. Ciasto umieszczamy w lodówce i chłodzimy całą noc.Ciasto jest już dobre w ten sam dzień, ale dobrze by było, aby przed krojeniem przeleżało noc w lodówce.Masa cytrynowa jest dość kwaśna, dlatego idealnie przegryza się ze słodkim karmelem :)

