Nie ma to jak domowa, chrupiąca, świeżo upieczona bagietka z masłem. A z tego przepisu zrobimy nie jedną, a aż dwie! :)Przy wyrabianiu często wyręczam się mikserem lub maszyną do pieczenia chleba, ale piekę tylko i wyłącznie w piekarniku. Chrupiąca skórka smakuje nieziemsko...mmm...Składniki:300 g mąki pszennej100 g mąki pszennej chlebowej1,5 łyżeczki soli230 ml ciepłej wody2 dag drożdży100 ml mleka50 g płatków owsianychgarść otrębówrazowych1 jajko + mleko1. Płatki owsiane gotujemy w mleku na papkę. Studzimy (nie musi być zimne). Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę chlebową i sól. Dodajemy owsiankę.2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i stopniowo dodajemy ją do mąki. Całość wyrabiamy dłońmi, hakiem lub w maszynie do pieczenia chleba. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z niego 2 bagietki. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.4. Przed pieczeniem bagietki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy otrębami razowymi. Pieczemy 15 minut w 220*C. Pieczywo musi lekko zbrązowieć.