ßßß Cookit - przepis na Makowe gwiazdki

Makowe gwiazdki

nazwa

Wykonanie

...czyli świąteczne bułeczki :-). Mięciutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i tak pięknie się prezentujące na świątecznym stole. Kto się skusi? :-).
Składniki na 11 sztuk.
Składniki na gwiazdki pszenne:
10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suchych
500 g mąki pszennej chlebowej
10 g soli
350 ml wody
Składniki na gwiazdki razowe:
300 g mąki razowej chlebowej
200 g mąki pszennej chlebowej
10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suchych
10 g soli
350 ml wody
Ponadto:
roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka, do posmarowania
mak do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować 80 g bułeczki. Na środku każdej bułeczki zrobić nacięcie, aż do blatu, w kształcie gwiazdki (krótszym bokiem czystej karty debetowej, lub podobnej). Wywinąć je od środka na zewnątrz, odwrócić. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec około 12 minut w temperaturze 230ºC lub do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis Richarda Bertinet z 'Dough'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowe-gwiazdki