Wykonanie

...czyli świąteczne bułeczki :-). Mięciutkie, pachnące, z chrupiącą skórką i tak pięknie się prezentujące na świątecznym
stole. Kto się skusi? :-).Składniki na 11 sztuk.Składniki na gwiazdki pszenne:10 g świeżych
drożdży lub 5 g
drożdży suchych500 g
mąki pszennej chlebowej10 g
soli350 ml
wodySkładniki na gwiazdki
razowe:300 g
mąki razowej chlebowej200 g
mąki pszennej chlebowej10 g świeżych
drożdży lub 5 g
drożdży suchych10 g
soli350 ml
wodyPonadto:roztrzepane
jajko z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
mak do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować 80 g bułeczki. Na środku każdej bułeczki zrobić nacięcie, aż do blatu, w kształcie gwiazdki (krótszym
bokiem czystej karty debetowej, lub podobnej). Wywinąć je od środka na zewnątrz, odwrócić. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
makiem.



Piec około 12 minut w temperaturze 230ºC lub do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Przepis Richarda Bertinet z 'Dough'.