Wykonanie

Dla tych co tak jak ja zapomnieli o
chlebie do Wielkanocnego Koszyczka, podaję przepis na szybki chlebek
drożdżowy z eleganckim warkoczem :)Składniki:650 g
mąki (500 g pszennej i 150 g pszennej chlebowej)4 dag świeżych
drożdży425 ml ciepłej
wody2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek1
jajko i 1 łyżka
mleka do posmarowania
pieczywa1. W wodzie z
oliwą rozpuszczamy
drożdże. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól i
wodę z
drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolitej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.2. Gdy ciasto podrośnie, po raz kolejny (ale tym razem delikatnie) je zarabiamy, a następnie kształtujemy z niego małe bułeczki. Na wierzch każdej z nich kładziemy zapleciony warkocz z ciasta.

Ważne!Warkocz, aby się dobrze trzymał
chleba, musimy przed pieczeniem zawinąć go pod
bułkę, a następnie posmarować całość rozmąconym
jajkiem z
mlekiem.3. Pieczemy ok 25 minut w 200*C.

