Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na polędwiczkę wieprzową, powstałą podczas jednej z moich bezsennych nocy :) Danie to jest bardzo proste, a smakiem i wyglądem zdecydowanie zachwyca. Rarytas wśród dań z kuchni tradycyjnej, bez wymyślnych przypraw i
sosów.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1
marchewkaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
wegeta,
papryka słodka, szczypta
chilli,
czosnek1. Polędwiczkę dokładnie myjemy i kroimy na 3 części (ale nie dochodzimy nożem do samego końca
mięsa). Obficie przyprawiamy.
Marchewkę pozbawiamy skórki i obieraczką wykrawamy cienkie plastry, które następnie nakładamy na 3 wierzchnie części
mięsa.
Polędwicę splatamy w warkocz i wkładamy do lodówki na całą noc.

2.
Mięso polewamy
oliwą z oliwek i zawijamy w papier do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz w 170*C (pod koniec pieczenia przecinamy papier i podpiekamy jeszcze ok 10 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie
kasza jaglana z
boczkiem i
cebulką,
sałata z
oliwą i
orzechami włoskimi.

