Wykonanie

Już od dłuższego czasu nie kupuję
wędlin sklepowych, zdecydowanie wolę zainwestować w dobry kawałek
mięsa i go np. upiec (tak jak w przypadku tego
schabu).
Mięso jest bardzo delikatne, soczyste, bez żadnych ulepszaczy, konserwantów, nie widać na nim kolorów tęczy, jest pieczone bez tłuszczu oraz długo utrzymuje świeżość. Idealnie nadaje się do kanapek, a także na zimno do
sosów.Składniki:1 kg
schabu bez kości
przyprawy:
wegeta,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnek granulowany, odrobina
chilli,
kurkumy,
currymożna dodać ulubionych
ziół - u mnie
majeranek.1.
Mięso dokładnie oczyszczamy pod zimną
wodą, następnie nakłuwamy widelcem z każdej strony (dosyć gęsto).
Przyprawy mieszamy w misce,
mięso wkładamy do rękawa, wsypujemy
przyprawy, zawiązujemy dokładnie oba końce worka i energicznie potrząsamy workiem (rozprowadzamy w ten sposób
przyprawy na
mięsie).
Schab wkładamy na noc do lodówki.2. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C i na środkowym poziomie układamy nasze
mięso. Pieczemy 1 godz. góra/dół, a ok 15 minut przed końcem przecinamy worek i ustawiamy termoobieg. Dokładnie studzimy i kroimy (ciepłe
mięso się pokruszy).
