ßßß
Składniki:Spód:200 g kruchych ciastek maślanych80 g roztopionego masłaCiasto:500 g sera sernikowego potrójnie mielonego500 g serka mascarpone1 szklanka drobnego cukru do wypieków1/3 szklanki śmietany 30 lub 36%3 jajka3 czubate łyżki mąki ziemniaczanejok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytychKruszonka:100 g rozpuszczonego masła3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiSpód:Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku.Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut do lodówki.Ciasto:Ser sernikowy i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy drobny cukier, śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po 1 jajku cały czas mieszając masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.przelewamy na wyjęty z lodówki spód, na wierzch wykładamy wydrylowane śliwki, rozcięciem do góry.KruszonkaMasło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę.Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że śliwki puściły dość dużo soku.Smacznego :)


