Wykonanie
Śliwki. Konkretnie
renklody - moje ulubione
śliwki z mojego ulubionego drzewa. Drzewa, które stoi w ogródku rodziców w małym domu, w niedużym
mieście na Śląsku.Wyjeżdżając do siebie dostałam całą, dużą miskę tych cudeniek, których oczywiście nie byłam w stanie przejeść. Co więc z nimi zrobić? Ciasto!Ciasto wyszło pyszne - cudownie mokre, nie za słodkie - idealne :)

Składniki:Spód:200 g kruchych
ciastek maślanych80 g roztopionego
masłaCiasto:500 g
sera sernikowego potrójnie mielonego500 g
serka mascarpone1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1/3 szklanki
śmietany 30 lub 36%3
jajka3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejok. 700 gram
śliwek - wypestkowanych i umytychKruszonka:100 g rozpuszczonego
masła3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąkiSpód:
Ciastka maślane dokładnie kruszymy.
Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych
ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku.Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone
ciastka z
masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut do lodówki.Ciasto:
Ser sernikowy i
mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy drobny
cukier,
śmietanę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po 1
jajku cały czas mieszając masę. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.przelewamy na wyjęty z lodówki spód, na wierzch wykładamy wydrylowane
śliwki, rozcięciem do góry.Kruszonka
Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce
mąki i
cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinę.Moje ciasto potrzebowało około 20-30 minut dłużej ze względu na to, że
śliwki puściły dość dużo soku.Smacznego :)



