Wykonanie
Przyznam, że bardzo lubię przepisy z
cukierni Lidla przygotowywane przez Pana Pawła.Stąd też kolejny raz wykorzystuję przepis z ich strony .Zaczynamy robienie rogalików od posypki, która pysznie pachnie!Składniki:Posypka:100 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżka
cynamonu1
laska waniliiCukier mieszamy z
cukrem waniliowym,
cynamonem i ziarenkami z 1
laski wanilii. Zamykamy wszystko w szczelnym słoiku, żeby zapachy się połączyły.Ciasto:150 g
mąki60 g zmielonych
migdałów40 g zmielonych
orzechów laskowych60 g
cukru100 g miękkiego
masła2
żółtka1
laska waniliiNa stolnicy dokładnie mieszamy
mąkę z mielonymi
migdałami,
orzechami i
cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę
masło, 2
żółtka i nasionka z 1
laski wanilii i dokładnie siekamy. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy długi wałek, kroimy go na około 5-7 cm kawałki i nadajemy im kształt rogalików. Kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-14 minut.Po wyjęciu z piekarnika wszystkie rogaliki obtaczamy z obu stron we wcześniej przygotowanej posypce.Rogaliki można przechowywać przez kilka dni, polecam trzymać je w zamkniętym pojemniku z posypką, która została nam po obtaczaniu
ciasteczek - dzięki temu uzyskamy nieziemski zapach i aromat. Smacznego :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK