ßßß Cookit - przepis na Buraki cukrowe są duże i wyglądają tak:

Buraki cukrowe są duże i wyglądają tak:

nazwa

Wykonanie

Wyobraźmy sobie, że jest pewien P. Jak go poznałam i oznajmił mi, że nie lubi słodyczy, w mojej głowie mocno zaświeciła się lampka ostrzegawcza: "uciekaj!", bo ponoć nie powinno się ufać ludziom, którzy nie lubią słodyczy. Powiedział natomiast, że lubi ciastka z buraków cukrowych, które robiła mu Babcia Zosia - pierwszy raz wtedy słyszałam, że ktoś może wykorzystywać buraki do czegokolwiek w kuchni. A że te parę lat temu jednak nie uciekłam - mogłam zdobyć parę buraków, czym udało mi się uszczęśliwić PanaMęża ;)
Dostałam takich chyba ze 12 sztuk, a ważyły ponad 15 kilogramów.
Składniki (na około 30-40 ciastek):
1 średni burak cukrowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka)
około 1 kg mąki
1 jajko
Poniżej krok po kroku przedstawione jak zrobić ciastka, ale zanim do tego dojdziemy: przepis :)
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zarumienienia. I już :)
Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Kroimy
Obieramy i kroimy w dużą kostkę
Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i uzyskujemy ciasto
Formujemy ciastka, smarujemy jajkiem i do pieca! Po zarumienieniu wyjmujemy i... smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/11/3-razy-burak-cukrowy-nr-2-ciastka-z.html