Wykonanie
Wyobraźmy sobie, że jest pewien P. Jak go poznałam i oznajmił mi, że nie lubi
słodyczy, w mojej głowie mocno zaświeciła się lampka ostrzegawcza: "uciekaj!", bo ponoć nie powinno się ufać ludziom, którzy nie lubią
słodyczy. Powiedział natomiast, że lubi
ciastka z
buraków cukrowych, które robiła mu Babcia Zosia - pierwszy raz wtedy słyszałam, że ktoś może wykorzystywać
buraki do czegokolwiek w kuchni. A że te parę lat temu jednak nie uciekłam - mogłam zdobyć parę
buraków, czym udało mi się uszczęśliwić PanaMęża ;)


Dostałam takich chyba ze 12 sztuk, a ważyły ponad 15 kilogramów.Składniki (na około 30-40
ciastek):1 średni
burak cukrowy1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego
buraka)około 1 kg
mąki1
jajkoPoniżej krok po kroku przedstawione jak zrobić
ciastka, ale zanim do tego dojdziemy: przepis :)
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy
proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy
mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zarumienienia. I już :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Kroimy

Obieramy i kroimy w dużą kostkę

Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy
proszek do pieczenia i
mąkę i uzyskujemy ciasto


Formujemy
ciastka, smarujemy
jajkiem i do pieca! Po zarumienieniu wyjmujemy i... smacznego :)

