Wykonanie
Pamiętam, że pierwszy raz zrobiłam tosty francuskie parę lat temu po tym, jak obejrzałam któryś z programów Nigelli Lawson "Nigella nocą". Chyba bym sobie nie pozwoliła na opychanie się nimi w środku nocy, tak jak prowadząca, ale od czasu do czasu delektuję się nimi na śniadanie.

Składniki:2 kromki
chleba tostowego1
jajko30 ml
mleka2 łyżki
cukru pudrumasło i
olej do smażenia+ dodatki wedle uznania: u mnie
maliny,
dżem malinowy,
cukier puder i
bita śmietanaDo miski wbijamy
jajo,
masło i
cukier puder i dokładnie wszystko bełtamy. Do tak przygotowanej mieszanki wrzucamy
chleb tostowy i zostawiamy na 5 minut. Po 5 minutach
chleb przewracamy, tak, aby mieszanka wsiąknęła w
chleb również z drugiej strony i zostawiamy tak na kolejne 5 minut.Na patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy
olej i smażymy na tym nasze tosty.Dekorujemy wedle uznania.Smacznego :)
