Wykonanie
Palce lizać! Pyszny, gęsty koktajl.
Truskawki pieczone z
cytryną mają fantastyczny, zupełnie inny niż świeże, smak. A do tego
lody waniliowe - u mnie domowe. Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do
owoców i np do pierogów z
truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej
mleka.Nieco zmieniony przepis z tej strony
Składniki (3 - 4 porcje)pieczone
truskawki:500 g
truskawek3 do 4 łyżki
cukru lub 2 -3 łyżki
syropu klonowegoSzczypta
soli4 do 5 cienkich plasterków
cytryny na koktajl:180 - 200 g
lodów waniliowych, najlepiej domowych200 ml
mleka10 listków
mięty+ upieczone
truskawkiprzygotowaniePrzygotować
truskawkiRozgrzać piekarnik do 190 st C Wyłożyć głębszą blaszkę papierem do pieczenia, tak aby papier zachodził na boki -
truskawki puszczą sok. Na papier wyłożyć
truskawki, posypać
cukrem,
solą, na wierzchu równomiernie położyć plasterki
cytryny. Piec przez 30 do 40 minut, mieszając raz lub dwa
razy, aż
owoce będą miękkie, a sok puszczony przez
truskawki lekko zacznie gęstnieć Usunąć plasterki
cytryny,
owoce z
sokiem przełożyć do miski, wystudzić. Można je upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.Koktajl:Do blendera włożyć pieczone
truskawki,
lody,
miętę, dolać
mleko.Wszystko zmiksować! Jeżeli chcemy aby koktajl nie był tak gęsty, dodać trochę więcej
mleka. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego!