Wykonanie
Oglądałam kiedyś odcinek programu "Okrasa łamie przepisy". W tym własnie odcinku, Karol Okrasa grillował kotlety
schabowe z kością. Ale nie była to kostka byle jaka, tylko piękna, długa, jak przy kotlecikach jagnięcych . Zapragnęłam i ja takich kotletów. I udało mi się namówić pewnego rzeźnika na wykrojenie mi ich. Ponieważ grill jeszcze nie uruchomiony, kotlety robiłam na patelni grillowej. Wyszły bardzo smaczne, nie wiem czy to zasługa kostki, ale niewątpliwie zrobię jeszcze takie nie raz. Polecam!
składniki2 kotlety
schabowe z kostką, gr. ok 2 cmmarynata1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosuskórka otarta z 1/2
cytryny1 duży ząbek
czosnku2 - 3 listki
szałwii4 łyżki
oliwy z oliwekprzygotowanieKotlety opłukać i osuszyć.
Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Do miseczki nalać
oliwę , dodać posiekany
czosnek i papryczkę, startą
skórkę cytrynową, listki
szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron
mięso, odłożyć aby przeszło
smakami na co najmniej 30 minut. Smażyć na patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony, tak aby
mięso ładnie się zrumieniło. Smacznego!