Wykonanie
Wieprzowe... Ale lekkie, zupelnie na letni czas.
Dla 4 osob:4
steki wieprzowe (np. ze
schabu)1
cytryna2 zabki
czosnku1
szalotka3 lyzki
oliwyolej do smazenia
Steki rozbic lekko.
Cytryne umyc i pokroic na plasterki.
Czosnek i
szalotke obrac, pokroic na drobno.
Cytryne,
szalotke i
czosnek wraz z 3 lyzkami
oliwy wlozyc do foliowego woreczka, wlozyc
steki, zacisnac np. gumka recepturka woreczek. Zawartosc dobrze ugniesc, aby
cytryny puscily sok. Ostawic do lodowki na 30 minut.
Steki wyjac z marynaty, oczyscic, smazyc na rozgrzanym
oleju z kazdej strony po 2 minuty. nastepnie ulozyc w naczyniu zaroodpornym, ulozyc na wierzchu plasterki
cytryny, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12-14 minut. Podawac z
zielona salata.Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 8/2012To moj ostatni wpis przed dluzsza nieobecnoscia. Moderowanie komentarzy bedzie odbywac sie nadal, ale
moze ulec spowolnieniu. Do zobaczenia w okolicach 20 sierpnia. :)