ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe steki

Cytrynowe steki

nazwa

Wykonanie

Wieprzowe... Ale lekkie, zupelnie na letni czas.
Dla 4 osob:
4 steki wieprzowe (np. ze schabu)
1 cytryna
2 zabki czosnku
1 szalotka
3 lyzki oliwy
olej do smazenia
Steki rozbic lekko. Cytryne umyc i pokroic na plasterki. Czosnek i szalotke obrac, pokroic na drobno. Cytryne, szalotke i czosnek wraz z 3 lyzkami oliwy wlozyc do foliowego woreczka, wlozyc steki, zacisnac np. gumka recepturka woreczek. Zawartosc dobrze ugniesc, aby cytryny puscily sok. Ostawic do lodowki na 30 minut. Steki wyjac z marynaty, oczyscic, smazyc na rozgrzanym oleju z kazdej strony po 2 minuty. nastepnie ulozyc w naczyniu zaroodpornym, ulozyc na wierzchu plasterki cytryny, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 12-14 minut. Podawac z zielona salata.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Meine Familie & ich" nr 8/2012
To moj ostatni wpis przed dluzsza nieobecnoscia. Moderowanie komentarzy bedzie odbywac sie nadal, ale moze ulec spowolnieniu. Do zobaczenia w okolicach 20 sierpnia. :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/08/Cytrynowe-steki.html