Wykonanie
To idealna propozycja na błyskawiczny obiad. Szukałam inspiracji na danie z
grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca -
jajka i
makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne!

składniki4 szklanki rosołu z
kurczaka (może być z kostki)10 dag świeżych
grzybów shitake,1 - 2
jajka,200 g
kapusty pekińskiej,1 łyżka siekanej
zielonej kolendry,szczypta
ostrej papryki,60 g
makaronu sobakiełki do podaniaprzygotowanie
Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
Jajko lekko ubić w kubeczku.
Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z
ostrą papryką, dodać pokrojone
grzyby i gotować ok 5 minut, dodać
kapustę i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu
kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane
jajka. Mieszać,
jajka zetną się, tworząc
nitki. W międzyczasie ugotować
makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję
makaronu, zalać zupą, posypać siekaną
kolendrą, dodać
kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą.Smacznego!



