Wykonanie
Jak ja lubię takie desery - bezproblemowe w robieniu, a wyjątkowo smaczne. Ponieważ sezon na czerwone
pomarańcze trwa, trzeba koniecznie z niego korzystać.
Tarta " do góry nogami " sprawdza się zawsze - pyszna była wytrawna z
pomidorami, dlaczego z
pomarańczami miałaby być gorsza. Pieczcie,
póki są czerwone
pomarańcze, a jak ich nie będzie - pieczcie ze zwykłymi - też będzie pysznie :)

składniki (4 porcje)1 łyżka
masła1 - 2 łyżki
syropu z
granatów ( lub klonowego)2 - 3 czerwone
pomarańczegarść
borówek - opcjonalnieOpakowanie gotowego
ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia)świeża
mięta do posypaniaPatelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 24– 26 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać do 220 st . C.
Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Na patelni roztopić
masło, wlać
syrop, chwilę podsmażać mieszając i rozprowadzając po patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć plastry
pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami
pomarańczy wysypać
owoce borówki.Na warstwie
pomarańczy ułożyć
ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a
pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do
owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby
tarta znalazła się na talerzu. Posypać
miętą, można lekko polać
syropem, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!






