Wykonanie
Ostatnia wizyta w TK Maxx skończyła się przytarganiem do domu kolejnych książek. No dobrze, cena była taka, że grzechem byłoby zostawić je na półce. Żeby jakoś
winy odkupić, szybko zrobiłam muffinki według przepisu z jednej z nich - musiałam sprawdzić czy było warto. Było. Przepis prosty, pracy niewiele a efekt bardzo smaczny! Niestety nie wiem jak muffinki sprawują się drugiego dnia - zostały zjedzone zaraz po upieczeniu. Użyłam standardowej foremki na sześć muffinek. Myślę , że spokojnie można z tej porcji zrobić ich osiem. Do muffinek podałam guacamole - świetnie się uzupełniły.Przepis z książki "Leon, Baking &
Puddings" by Claire Ptak & Henry Dimbleby

składniki (6 sztuk)240 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia165 g
startego sera ( dałam
cheddar)50 g
wędzonego łososia20 g posiekanego
koperku1
jajko180 g
maślanki75 g
oleju roślinnego np
słonecznikowego100 g
białego serka kremowego - dałam
ziołowyprzygotowanieNagrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
starty ser, pokrojonego drobno
łososia i
koperek.W drugiej misce wymieszać
jajko z
maślanką i
olejem.Przełożyć połowę mokrych składników do suchych, wymieszać, następnie dodać resztę mokrych i wymieszać aż wszystko ładnie się połączy. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych, zapełniając je do połowy. Na środku każdej muffinki nałożyć łyżeczkę kremowego,
białego serka, przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika na 20 minut. po 10, możemy foremkę przekręcić, aby wszystko równomiernie się upiekło. Smacznego!





