Wykonanie
Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne
schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj. Użyłam
wieprzowiny ze znakiem QAFP, którą ostatnio chętnie kupuję.

składniki500 g
schabu - 6 kotletów ( 3 porcje)3 plastry
kiełbasy chorizo lub ostrej
salami (lub tyle aby przykryć plaster
mięsa)kilka plastrów
cheddara3
ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)3 łyżki
majonezupietruszkasól pieprzprzygotowanie
Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster
kiełbasy, posmarować
majonezem, na to mała papryczka, plaster
sera,
natka, przykryć kotletem posypanym
pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz. Na patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać
oliwę, obsmażyć
mięso z obu stron na rumiano. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 45 minut. Podawać natychmiast. Smacznego!






