Wykonanie
Wygodny pomysł na zagospodarowanie
żółtek. Piekłam ostatnio
bezy i zostały mi 3
żółtka. Nie bardzo wiedziałam co mam z nimi zrobić, a ponieważ
borówki też w lodówce były, przypomniałam sobie o owocach zapiekanych w koglu moglu. Deser, jak dla mnie może trochę za słodki, kogiel mogiel uwielbiałam jako dziecko, ale było to bardzo, bardzo dawno temu. Od tamtej
pory moje upodobania mocno się zmieniły. Ale miłośnikom dużych słodkości - polecam!

składniki ( 2 porcje )3
żółtka3 łyżki
cukru pudru1 - 2 łyżeczki
cukru waniliowego lub esencja waniliowa100 g
borówek amerykańskich (lub innych
owoców)przygotowanie
Żółtka ukręcać z
cukrem tak długo aż masa będzie puszysta i prawie biała. Na dnie kokilek rozprowadzić po łyżce masy, ułożyć
owoce, w jednej warstwie, polać pozostałym koglem moglem.Piekarnik nagrzać do 190st. C. Wstawić kokilki i zapiekać przez 5 minut.Jeść ciepłe! Smacznego!



