Wykonanie
To bardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna
tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych
pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami
pomidorów. I jest piękna - letnia i
słoneczna!Przepis z książki "
Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Small
składniki (4 porcje)2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
kaparów10 – 15 igiełek
rozmarynu3 dojrzałe
pomidoryOpakowanie gotowego
ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)
Czarny pieprz świeżo zmielony
Oliwa do smażenia + do polaniaPatelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać do 220 st . C.
Pomidory pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać
oliwę, wsypać
kapary i
rozmaryn, postawić na dużym ogniu i podsmażać do czasu aż
kapary zaczną skwierczeć.Dodać plastry
pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby
pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły. na warstwie
pomidorów ułożyć
ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a
pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do
pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby
tarta znalazła się na talerzu. Posypać
czarnym pieprzem, polać
oliwą, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty -
pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę :)