Wykonanie


Tylko moja, bo tylko ja uwielbiam połączenie chrupkiej, słodkiej
bezy, z różaną nutą i puszystym środkiem, z kwaśnym
rabarbarem i kruchym
ciastem. Każdy kęs jest idealny, jest mój.Składniki:ciasto, na dwie tarty:3 szklanki
mąki krupczatki (500 g)pół szklanki drobnego
cukru2
żółtka z małych
jajek2 łyżki stołowe zimnej
wody250 g zimnego
masłaszczypta
solibeza:210 g
białek (z siedmiu
jajek)1,5 szklanki drobnego
cukru (300 g)1 łyżka
skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana)1 łyżka
octu z
jabłek2 łyżki
wody różanejdodatkowo:300 g
rabarbaru2 łyżki
brązowego cukruZagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i zamrozić. Po dwóch godzinach jedną część zetrzeć na tarce, drugą przechować na następną tartę. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować
masłem. Startym
ciastem wyłożyć dno, boki i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzić. W tym czasie umyć
rabarbar, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z dwiema łyżkami
cukru.
Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo dodając
cukier. Na końcu dodać
skrobię,
ocet i
wodę i wymieszać silikonową
łopatką.Na ostudzony spód wyłożyć
rabarbar (bez soku), a na nim ułożyć
bezę, zostawiając 5 cm bok (
beza rozleje się w trakcie pieczenia). Piec 40 minut w 170 stopniach.