Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na pyszne panierowane
filety z kurczaka pieczone w piekarniku. Panierkę można przygotować na dwa sposoby- użyć
płatków kukurydzianych albo
bułki tartej. Obie wersje są smaczne, ale jak dla mnie
płatki wygrywają. Są one bardziej chrupiące, co moim zdaniem jest ogromnym plusem.Nie porównywałabym
mięsa z piekarnika do smażonego na patelni, bo smaku nuggetsów przygotowanych na tłuszczu nie da się odtworzyć piekąc filety w piekarniku. Chodziło mi raczej o odtłuszczenie panierki i podanie smacznego, zdrowszego obiadu. I tak jak najbardziej mi się udało.;)Składniki:2 duże
piersi z kurczaka200g
jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka słodka i ostra
kurkuma2
jajka2 szklanki
bułki tartej lub
płatków kukurydzianychMięso dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy je dość grubo- na około 2-3cm plastry.Do dużej miski wlewamy
jogurt, dodajemy sporą ilość przypraw i dokładnie mieszamy. Do powstałej marynaty dokładamy
mięso. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.Na jeden talerz wsypujemy
bułkę lub pokruszone
płatki, a na drugi wlewamy dokładnie roztrzepane
jajka. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Mięso obtaczamy w bułce/ płatkach,
jajku i jeszcze raz w bułce/ płatkach. Układamy je blaszce.Piekarnik nagrzewamy do 180C. Wstawiamy do niego
mięso i pieczemy je przez co najmniej 30 minut. Panierka ma nabrać ładnego koloru. W trakcie pieczenia możemy odwrócić
mięso.Najlepiej smakuje gorące, według mnie po odgrzaniu nie smakuje już tak dobrze.Smacznego:)