ßßß Cookit - przepis na Kurczak w panierce pieczony w piekarniku

Kurczak w panierce pieczony w piekarniku

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na pyszne panierowane filety z kurczaka pieczone w piekarniku. Panierkę można przygotować na dwa sposoby- użyć płatków kukurydzianych albo bułki tartej. Obie wersje są smaczne, ale jak dla mnie płatki wygrywają. Są one bardziej chrupiące, co moim zdaniem jest ogromnym plusem.
Nie porównywałabym mięsa z piekarnika do smażonego na patelni, bo smaku nuggetsów przygotowanych na tłuszczu nie da się odtworzyć piekąc filety w piekarniku. Chodziło mi raczej o odtłuszczenie panierki i podanie smacznego, zdrowszego obiadu. I tak jak najbardziej mi się udało.;)
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
200g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
kurkuma
2 jajka
2 szklanki bułki tartej lub płatków kukurydzianych
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy je dość grubo- na około 2-3cm plastry.
Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy sporą ilość przypraw i dokładnie mieszamy. Do powstałej marynaty dokładamy mięso. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Na jeden talerz wsypujemy bułkę lub pokruszone płatki, a na drugi wlewamy dokładnie roztrzepane jajka. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Mięso obtaczamy w bułce/ płatkach, jajku i jeszcze raz w bułce/ płatkach. Układamy je blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Wstawiamy do niego mięso i pieczemy je przez co najmniej 30 minut. Panierka ma nabrać ładnego koloru. W trakcie pieczenia możemy odwrócić mięso.
Najlepiej smakuje gorące, według mnie po odgrzaniu nie smakuje już tak dobrze.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/10/kurczak-w-panierce-pieczony-w-piekarniku.html