Wykonanie
Curd jest rodzajem
owocowego kremu. Najpopularniejszy jest na bazie
cytryny, choć można spotkać różne wersje smakowe. Wykorzystuje się go do nadziewania babeczek, smarowania ciast, czy produkcji
lodów.Swój
curd przygotowałam na bazie
bananów, a inspiracją był przepis z MoichWypieków .Składniki:300g mocno dojrzałych
bananów (3 nieduże sztuki)40g
cukrusok z
polowy cytryny2
żółtka2
jajka80g
masła, miękkiego
Banany blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy je z
cukrem, aby dobrze się rozpuścił. Zdejmujemy z palnika i dodajemy
jajka,
żółtka,
sok z cytryny i
cukier. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy, aż krem zgęstnieje.
Curd możemy przechowywać w słoiczku, w lodówce, do dwóch tygodni.