ßßß Cookit - przepis na 297. Wednesday / mój pierwszy lemon curd.

297. Wednesday / mój pierwszy lemon curd.

nazwa

Wykonanie

Jeśli zaś chodzi o dzisiejszy przepis, wszystko zaczęło się od pewnej rozmowy, w której ktoś napomknął o lemon curd . Z czasem wszystko potoczyło się tak, że znalazłam się w Pszczynie, próbując po raz pierwszy w życiu czegoś, co z góry uznałam jako rzecz, którą lubię. Nie pomyliłam się. Pomyślałam, że mogłabym jeść ten krem codziennie.
Kiedy wróciłam do domu, bez zbędnych dylematów zaopatrzyłam się w cytryny. Tylko to, bo przecież przepis jest banalny i jedyne, co mnie dziwi, to to, że dopiero teraz sama go robię. Z drugiej strony, często szuka się skomplikowanych przepisów, z niewiadomych przyczyn unikając najprostszych kombinacji. Czasem i od
tego trzeba odwyknąć.
/1,5 szklanki - 2 małe słoiczki/
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80g fruktozy (zamiennie:140g drobnego cukru)
- 80g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z dwóch cytryn
W garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i fruktozę do połączenia się składników. Następnie podgrzewamy garnuszek na małym ogniu, mieszając. Dodajemy masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do zagotowania i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, przelewamy. W lodówce przechowujemy do dwóch tygodni.
Zamiast cukru użyłam fruktozy, której resztkę miałam jeszcze w szafce. Sugerowałam się przelicznikiem na opakowaniu i użyłam jej około 40% mniej niż cukru. Dodatkowo zmniejszyłam jej ilość, a i tak krem wyszedł bardzo słodki, więc spokojnie polecam poprzestanie na tej ilości.
Inspiracja
owsianka z dodatkiem granoli i suszonych bananów
oatmeal with chocolate granola and banana chips
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/05/297-wednesday-moj-pierwszy-lemon-curd.html