Wykonanie
Uwielbiam
pudding ryżowy za to, że jest prościutkim deserem, ale bardzo sycącym i smacznym. Ponadto można go przyrządzić na bardzo dużo sposobów.Dziś mam dla was dwukolorową wersję, do części
ryżu dodałam
kakao. Oprócz tego wierzch ozdobiłam pysznymi, słodziutkimi, karmelizowanymi
brzoskwiniami. Po prostu niebo w ustach!;)Składniki na 5 porcji:
pudding:100g
ryżu arborio1l
mleka (może być zwierzęce lub roślinne)4 łyżeczki cukru/
ksylitoluczubata łyżka
kakao dobrej jakości
brzoskwinie:5
brzoskwiń2-3 łyżki
masła5 łyżeczek cukru/
ksylitoluDo garnka wsypujemy
ryż,
cukier, wlewamy
mleko.
Pudding gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połowę
ryżu przekładamy do pięciu szklanek lub pucharków, a drugą część mieszamy dokładnie z
kakao i kładziemy na wierzch pierwszej warstwy.
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
cukier. Po chwili wrzucamy
brzoskwinie i przez kilka- kilkanaście minut karmelizujemy na patelni. W tym czasie większość
masła powinna zniknąć.
Brzoskwinie kładziemy na
pudding.Deser podajemy ciepły lub schłodzony. W obu wersjach jest równie wyborny.
Pudding można przechowywać parę dni w lodówce, ale
brzoskwinie lepiej przyrządzać w dniu jedzenia deseru.Smacznego:)