ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy z karmelizowanymi brzoskwiniami

Pudding ryżowy z karmelizowanymi brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pudding ryżowy za to, że jest prościutkim deserem, ale bardzo sycącym i smacznym. Ponadto można go przyrządzić na bardzo dużo sposobów.
Dziś mam dla was dwukolorową wersję, do części ryżu dodałam kakao. Oprócz tego wierzch ozdobiłam pysznymi, słodziutkimi, karmelizowanymi brzoskwiniami. Po prostu niebo w ustach!;)
Składniki na 5 porcji:
pudding:
100g ryżu arborio
1l mleka (może być zwierzęce lub roślinne)
4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
czubata łyżka kakao dobrej jakości
brzoskwinie:
5 brzoskwiń
2-3 łyżki masła
5 łyżeczek cukru/ ksylitolu
Do garnka wsypujemy ryż, cukier, wlewamy mleko. Pudding gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połowę ryżu przekładamy do pięciu szklanek lub pucharków, a drugą część mieszamy dokładnie z kakao i kładziemy na wierzch pierwszej warstwy.
Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Po chwili wrzucamy brzoskwinie i przez kilka- kilkanaście minut karmelizujemy na patelni. W tym czasie większość masła powinna zniknąć. Brzoskwinie kładziemy na pudding.
Deser podajemy ciepły lub schłodzony. W obu wersjach jest równie wyborny.
Pudding można przechowywać parę dni w lodówce, ale brzoskwinie lepiej przyrządzać w dniu jedzenia deseru.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/pudding-ryzowy-z-karmelizowanymi.html