ßßß Cookit - przepis na Torcik z jeżynami i borówką

Torcik z jeżynami i borówką

nazwa

Wykonanie

Dziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego korzystając z uroków lata zrobiłam prosty i delikatny torcik na biszkoptach z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha!
Składniki:
Tortownica śr 24 cm
100 g okrągłych biszkoptów
400 ml śmietanki 30%
1 łyżka soku z cytryny
3 czubate łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
20 dag jeżyn
15 dag borówki
winogrona zielone
Sposób przygotowania:
Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na puszysto z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem, do masy wlewamy tężejącą galaretkę agrestową.
Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy łyżką .Następnie posypujemy suchymi owocami, zalewamy całość tężejącą truskawkową galaretką. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Podajemy.
Smacznego!
http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/08/torcik-z-jezynami-i-borowka.html