Świetna, wysokobiałkowa alternatywa dla mielonych. Kotleciki są mięciutkie, mocno pachną przyprawami i doskonale smakują na ciepło i na zimno. Prawie za każdym razem gdy mam w domu tuńczyka w puszce, biedak kończy w formie kotletów ;)*kaloryczność i makroskładniki dla porcji samych kotlecików, bez tosta i pomidorów widocznych na zdjęciu► tuńczyk z wody [1 30 g]► bułka tarta [20 g]► jajko [1 sztuka]► olej rzepakowy [ 5 g / łyżeczka ]► sól morska [pół łyżeczki]► czosnek granulowany [1/3 łyżeczki]► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]Tuńczyka odcedzić i wrzucić do miski.Wbić jajko, dodać przyprawy, bułkę tartą i uformować kotleciki (to podstawowy zestaw przypraw, kotleciki można też wzbogacić o inne zioła, ostrą paprykę czy łyżeczkę musztardy).Uformować kotleciki i przesmażyć na łyżeczce oleju do zarumienienia.