ßßß Cookit - przepis na Limonkowy pstrąg, beztłuszczowe talarki ziemniaczane i chrupiący jarmuż.

Limonkowy pstrąg, beztłuszczowe talarki ziemniaczane i chrupiący jarmuż.

nazwa

Wykonanie

To bardzo lekka i odświeżająca kompozycja tekstur i smaków, idealna do wypełnienia pudełka na lunch, albo do spałaszowania na obiadokolację. Aromatyczna ryba rozpada się pod naciskiem widelca, talarki smakują jak ziemniak wyciągnięty z ogniska, a jarmuż posypany gruboziarnistą solą morską chrupie jak najlepiej wysmażone chipsy. No i to obiad typowo w moim stylu - wrzucasz wszystko razem do pieca i masz święty spokój.
pstrąg tęczowy świeży [100 g]
ziemniaki [300 g]
jarmuż świeży [solidna garść]
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]
limonka [połówka]
sól morska [łyżeczka]
czosnek [pół łyżeczki]
biały pieprz [1/3 łyżeczki]
imbir mielony [1/3 łyżeczki]
Rybę oczyścić i osuszyć.
Przygotować marynatę: połączyć sok z połowy limonki z oliwą i przyprawami. Zalać nią pstrąga i marynować przynajmniej pół godziny w lodówce.
Przełożyć zamarynowaną rybę do rękawa do pieczenia.
Ziemniaki umyć, wyszorować i pokroić w talarki o grubości 1-2 cm (można obrać, ja wolałam zostawić w skórce, lenistwo ;)).
Ziemniaki wyłożyć na papier do pieczenia i razem z rybą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 min. Ryba powinna być w całości ścięta, a ziemniaki po przekrojeniu upieczone w środk u - miękki miąższ powinien lekko odchodzić od przypieczonej skórki.
Na ostatnie 5 min wrzucić do piekarnika jarmuż - podobnie jak z ziemniakami, bez tłuszczu i przypraw. Jeśli próbowaliście kiedyś zrobić chipsy z jarmużu i nie wyszło (próbowałam milion razy i za każdym razem było źle), spróbujcie je podsuszyć w piekarniku bez oleju - wychodzą idealne ;)
Podawać z sosem, który utworzył się podczas pieczenia ryby, skropić wszystko świeżym sokiem z limonki a ziemniaki i jarmuż dodatkowo oprószyć gruboziarnistą solą morską.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/limonkowy-pstrag-beztuszczowe-talarki.html