Wykonanie

Potrawa z woka żeliwnego.Wspaniała aromatyczna i bardzo zdrowa przystawka bądź dodatek do ryb i
mięs. Aromatyczny
imbir w połączeniu z
szalotką i
czosnkiem przyjął świeży chrupiący
jarmuż, a na koniec całość połączył ugotowany na sypko
ryż. Wystarczy podać z odrobiną
sosu sojowego, a będzie to przyjemna chwila dla podniebienia, które to lubi orientalne smaki.Zapraszam.Składniki:250 g
jarmużu świeżego200 g
ryżu białego długoziarnistego2
szalotki1
ostra papryczka2 łyżki posiekanego świeżego
imbiru4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy (albo
olej sezamowy)1/2
limonkisól morska (opcjonalnie)
pieprz biały (opcjonalnie)1/2 łyżeczki
curry1 szczypta
kurkumy1 szczypta
cukru trzcinowego200 ml
wody (do przyrządzenia potrawy w woku)
Ryż:Mój sposób na ugotowanie
ryżu białego długoziarnistego jest prosty, nie sięgam po przepisy za każdym razem lecz zawsze odmierzam 1 szklankę
ryżu na 2 szklanki
wody, wcześniej płuczę, oprószam
solą i na małym ogniu gotuję około 15 minut. Nie mieszam. Po odparowaniu
wody ryż jest sypki, można go wówczas przyrządzać na dowolne sposoby. W tym przepisie dodałam go do usmażonego lekko w woku
jarmużu.W woku:Do rozgrzanego tłuszczu w woku żeliwnym (u mnie
oliwa) dorzucamy w kolejności posiekaną
szalotkę,
ostrą papryczkę,
czosnek i
imbir, trwa to bardzo krótko, przyprawiamy, dorzucamy opłukany
jarmuż w kawałkach, chwilę smażymy, dolewamy
wodę, chwilę dusimy całość, dodajemy
sok z limonki, a na koniec ugotowany
ryż. Mieszamy. Gotowe.Cenię sobie gotowanie w woku za jakość dania, a zwłaszcza warzyw, które nie
tracą swoich walorów, smaku, koloru, witamin, a przecież o to nam właśnie chodzi. Używam go więc od wielu lat. Nie niszczy się i nie
traci na jakości. Generalnie w kuchni uważam należy zwracać bacznie uwagę na to w czym przyrządzamy dania i jak. Jakość produktów i całej gamy to przecież nasze zdrowie.

Smacznego.