Wykonanie
Być może powinnam zostawić ten przepis na 1 kwietnia... ;)Miałam ochotę na dobrze wypieczony
schab w ziołach, więc najszybciej było pokroić go w paseczki. I niespodziewanie wyszły z tego przepyszne ,,
mięsne frytki''. Pomyślałam więc, że warto przyprawić je odrobiną poczucia humoru i podać je razem z krokiecikami ziemniaczanymi w formie kotletów. Inaczej, ale równie przepysznie, chrupiąco, kremowo i bardzo sycąco ;)► chudy
schab [100 g]►
ziemniaki [250 g]►
serek twarogowy 0 % [50 g]►
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]►
bułka tarta [10 g]►
jajko [1 sztuka]►
sól morska [łyżeczka]►
pieprz czarny [1/3 łyżeczki]►
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]►
przyprawa do mięs z grilla (u mnie
cytrusowo-
ziołowa) [1,5 łyżeczki]
Mięso oczyścić i pokroić w cienkie paski. Zamarynować w
oliwie i przyprawach, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 min.Ugotować i wystudzić
ziemniaki.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, dodać kremowy
serek i doprawić połową
soli i
czosnkiem. Uformować średniej wielkości kotleciki i panierować w
jajku doprawionym
pieprzem i resztą
soli oraz w
bułce tartej (jak tradycyjne kotlety).
Mięso i kotlety ziemniaczane wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 30 min, przewracając na drugą stronę po 15 min.Podawać z surówką ze świeżych warzyw.