ßßß Cookit - przepis na Frytki ze schabu i kotlety z ziemniaków.

Frytki ze schabu i kotlety z ziemniaków.

nazwa

Wykonanie

Być może powinnam zostawić ten przepis na 1 kwietnia... ;)
Miałam ochotę na dobrze wypieczony schab w ziołach, więc najszybciej było pokroić go w paseczki. I niespodziewanie wyszły z tego przepyszne ,,mięsne frytki''. Pomyślałam więc, że warto przyprawić je odrobiną poczucia humoru i podać je razem z krokiecikami ziemniaczanymi w formie kotletów. Inaczej, ale równie przepysznie, chrupiąco, kremowo i bardzo sycąco ;)
► chudy schab [100 g]
ziemniaki [250 g]
serek twarogowy 0 % [50 g]
oliwa z oliwek [5 g / łyżeczka]
bułka tarta [10 g]
jajko [1 sztuka]
sól morska [łyżeczka]
pieprz czarny [1/3 łyżeczki]
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
przyprawa do mięs z grilla (u mnie cytrusowo-ziołowa) [1,5 łyżeczki]
Mięso oczyścić i pokroić w cienkie paski. Zamarynować w oliwie i przyprawach, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 min.
Ugotować i wystudzić ziemniaki.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, dodać kremowy serek i doprawić połową soli i czosnkiem. Uformować średniej wielkości kotleciki i panierować w jajku doprawionym pieprzem i resztą soli oraz w bułce tartej (jak tradycyjne kotlety).
Mięso i kotlety ziemniaczane wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 30 min, przewracając na drugą stronę po 15 min.
Podawać z surówką ze świeżych warzyw.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/byc-moze-powinnam-zostawic-ten-przepis.html