ßßß Cookit - przepis na zimowy deser z jabłkami i miodem

zimowy deser z jabłkami i miodem

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na banalnie prosty i szybki deser z jabłkami. Jako że do jego przygotowania wykorzystujemy jogurt grecki, możemy go zjeść również na śniadanie:) Możemy użyć jabłek w dowolnej postaci - surowych, prażonych, a nawet z kompotu - świetnie pasowałyby tu też gruszki. Smacznego:) na 4 porcje:
2-3 duże jabłka (surowe, prażone lub z kompotu),
ulubione ciasteczka (mogą być biszkopty, herbatniki, a nawet markizy),
duży jogurt grecki,
garść migdałów w płatkach (mogą być orzechy włoskie),
kilka łyżeczek miodu (można zastąpić sosem karmelowym),
opcjonalnie wiórki kokosowe, szczypta cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki. Ciasteczka pokruszyć - mogą być w mniejszych i większych kawałkach. Migdały uprażyć na suchej patelni (zajmie to chwilkę, do zrumienienia). Do szklaneczek lub pucharków nałożyć naprzemiennie warstwy ciastek, jogurtu, migdałów i owoców(polewamy je cienko miodem i posypujemy cynamonem). Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/zimowy-deser-z-jabkami-i-miodem_5.html